Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

Središte Zagreba danas je bilo mjesto obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi. Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna i Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organizirali su događaj koji se ove godine u cijelom svijetu obilježava pod motom: “Suosjećanje zajednice – zajedno za palijativnu skrb”.

Palijativna skrb usmjerena je na poboljšanje kvalitete života osoba koje se suočavaju s teškim bolestima koje su napredovale do faze u kojoj se ne može očekivati potpuno izlječenje.

U Domu zdravlja Zagreb-Istok je oko 250 000 osiguranika s trenutno ugovorena dva mobilna palijativna tima.
“Naravno da su potrebe puno veće od onoga što imamo za sada. Težimo ugovaranju trećeg mobilnog palijativnog tima i jednog dana, kada zakonske mogućnosti budu moguće, težimo i otvaranju stacionara palijativne skrbi.” – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Istok Jurica Kravaršćan, dr. med.

Predstavnica Ministarstva zdravstva, Ivana Portolan Pajić poručila je: “Upravno je u tijeku izrada nacionalnog plana razvoja palijativne skrbi za razdoblje do 2028. godine. Ministarstvo zdravstva također u novoj Mreži javne zdravstvene službe omogućava ugovaranje većeg broja koordinatora, većeg broja mobilnih palijativnih timova i većeg broja palijativnih kreveta pri stacionarima domova zdravlja.”