01/ 2350 100 01/ 2322 344 pisarnica@dzz-istok.hr Švarcova 20, 10000 Zagreb

Radno vrijeme i kontakti

Grižanska 4, Dubrava I kat
Radno vrijeme: četvrtkom od 15:00 – 19:00 sati
Tel: 091/2350 216; 091 9594 659

e-mail: savjetovaliste.dojenje@dzz-istok.hr

Ninska 16, Sesvete
Radno vrijeme: ponedjeljkom od 15:00-19:00 sati; petkom od 15:00 do 17:00

Tel: 091 2350 216; 091 9594 659

e-mail: dojenje.sesvete@dzz-istok.hr

Savjetovanje je besplatno, bez uputnice uz potrebnu prethodnu najavu.

Ljubazno molimo trudnice, majke novorođenčadi, dojenčadi, male djece i njihove obitelji da dogovore termine za savjetovanje putem e-maila ili telefona u vremenu od 7:30 do 9:00 sati ii od 14:00 do 15:00 sati.

Prema Programu promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. – 2017. godine u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Doma zdravlja Zagreb-Istok od 01. listopada 2015. godine započelo je s radom prvo Savjetovalište za dojenje Grada Zagreba u Domu zdravlja Zagreb-Istok na lokaciji Grižanska 4, a godinu dana kasnije i u Sesvetama, Ninska 16.

Savjetovalište za dojenje osigurava potporu isključivom dojenju, ali i ukupnom trajanju dojenja u zajednici, stvara bolju dostupnost informacija kako trudnicama tako i majkama nakon poroda kroz savjetovanje jedan na jedan, ali i grupno savjetovanje s temama o dojenju.

Savjetovalište je dostupno svim građanima/osiguranicima Grada Zagreba bez uputnice, uz prethodnu najavu, svaki radni dan na dvije lokacije istočnog dijela Grada Zagreba.

Radom “Savjetovališta za dojenje“ Grad Zagreb osigurava potporu isključivom dojenju kao i ukupnom trajanju dojenja u zajednici.

Savjetovanje u Savjetovalištu za dojenje pruža patronažna sestra s dugogodišnjim iskustvom u radu s trudnicama i majkama, međunarodno certificirana savjetnica za dojenje IBCLC.

Radno vrijeme Savjetovališta za dojenje 2022.

Raspored radionica za dojenje za trudnice za 2020. godinu možete preuzeti ovdje.

Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja 2018.

O Savjetovalištu su rekli…

  • “Uputila bih Vam veliku pohvalu za gospođu Ljiljanu Mišković, koja mi je danas neizmjerno pomogla da riješim svoj problem vezan uz dojenje i prestanak istog. Dugo nisam kontaktirala sa tako simpatičnom i srdačnom osobom koja mi je detaljno sve objasnila, dala odlične savjete i smirila me svojom energijom kao gđa. Mišković. Zaista predivan dokaz kako je ovakvo savjetovalište i više nego potrebno svim majkama i dojiljama. Hvala Vam puno, i želim Vam puno sreće u daljnjem radu!”

 

  • “Rodila sam 23.9.2018. prekrasnu djevočicu Rebeku carskim rezom. Bila je teška 4170, duga 51 cm. Prvih par tjedana prošlo nam je u stalnom dojenju, s upaljenim grudima i ranama na bradavicama, a ja sam se pitala: „Zašto nitko o ovome ne priča?…“ Pozvala sam patronažnu sestru u kućni posjet i pokazalo se da beba slabo dobiva na težini. Nakon desetak dana bez gotovo ikakvog pomaka na vagi patronažna sestra me je uputila u savjetovalište za dojenje. Tu sam upoznala gospođu Ljiljanu koja je bila beskrajno strpljiva i prošli smo uživo položaje za dojenje. To mi je bilo važno jer sam shvatila što je pravilan hvat i kako beba mora sisati da bi to bilo efikasno. Sva druga savjetovanja su bila preko telefona ili neke facebook grupe,chata pa mi je bilo dosta važno ovo savjetovanje jer je dugačije kada netko uživo vidi bebu. Ipak sam morala uvesti nešto adaptirane hrane da se beba pokrene. S vremenom sam shvatila da moja Rebeka jako voli cicati i da je veliki cicoljubac i da neće tako lako prestati s dojenjem. Tu sam na neki način i sretna jer ima beba koje ne žele sisati. Shvatila sam da postoji puno žena koje kombiniraju dojenje i adaptirano mlijeko, ali da se o tome ne priča i da je to kao tabu tema. No mene je i dalje kopkalo, htjela sam ukinuti adaptirano mlijeko i vratiti se samo na dojenje. Bilo mi je opterećenje kuhati adaptiranu hranu i stalno sam se izdajala kako bi povećala produkciju mlijeka. Opet sam posjetila savjetovalište za dojenje i razgovarala sa Ljiljanom. Rekla sam joj da nisam psihički spremna ukinuti adaptirano mlijeko jer beba ima grčeve koji su krenuli oko drugog mjeseca. Ona je rekla da ni ne moram i navela primjer kako je jedna gospođa ukinula kroz 4 mjesec postepeno. Tada sam shvatila da se ne moram žuriti i da mogu sebi odrediti neki svoj tempo kada budem za to spremna. Savjetnica je od samog početka odlično djelovala na mene. Imala je tu neku sposobnost da me smiri, utješi i ohrabri. Kroz nekih par tjedana dogodio se preokret. Kada sam se izdajala imala sam više mlijeka i općenito sam primjetila da beba stalno bljucka mlijeko i da se količina mog mlijeka povećala. To mi je dalo snagu da pokušam smanjiti adaptirano mlijeko. Po pravilu treba se ukidati ili svaka 3 dana po 30 ml ili 10 ml jedan dan. Rebeki sam davala 120 ml kroz 24 h. Stvarno sam joj polako ukidala. Trebalo mi je oko mjesec dana da joj potpuno ukinem adptirano mlijeko i vratim se samo na dojenje.  Nakon što sam ukinula zamolila sam patronažnu sestru da kontroliramo dobiva li na težini. Vagali smo bebicu svaki tjedan i na moje oduševljenje konstantno je dobivala na težini. Sada već 2 i pol mjeseca samo dojimo. U periodu s 4 mjeseca starosti, kad većina majki potpuno odustane od dojenja, mi smo se prebacili isključivo na dojenje. Da nije bilo savjetovališta možda bih i skroz odustala od dojenja. Sada vjerujem da će moj dojenački staž potrajati još dugo vremena.”

Vedrana, novinarka

  • “U današnje vrijeme u kojem se dojenje zagovara zbog višestrukih koristi za dijete, Savjetovalište za dojenje smatram neophodnim i neizmjerno bitnim za ohrabrenje svake rodilje, pogotovo u prvom mjesecu djetetovog života.Za mene su prvi tjedni dojenja nakon izlaska iz bolnice bili kaotični. Mnogo različitih savjeta i uputa o dojenju i podojima, poput onih da podoj treba trajati maksimalno 10 min i da u istom podoju nudim obje dojke, doveli su do toga da sam, uz bolne ragade počela imati sve manje i manje mlijeka, a moja beba je bivala sve gladnija i gladnija. Kako mi je AD bila zadnja opcija, patronažna sestra mi je spomenula Savjetovalište za dojenje i sestru Ljiljanu Mišković. Zahvaljujući njenoj potpori, a primjenjujući princip dojenja u kojem se dijete unutar dva sata vraća na istu dojku, proizvodnja mlijeka se u roku od nekoliko dana prilagodila bebinim potrebama. Nasreću ili nažalost, danas nije nikakav problem doći do informacija. Na internetu postoje grupe  potpore dojenju, forumi su prepuni tema vezanih uz dojenje, RODE imaju svoje savjetnice… Međutim, problem je doći do informacije koja je “tebi” bitna jer su svaka rodilja i njeno dijete svijet za sebe. Upravo je u tome važnost i veličina Savjetovališta u kojem sestra Ljiljana Mišković individualnim i toplim pristupom pokušava pronaći način kojim će pomoći majci i djetetu da što dulje i uspješnije doje. Nama je pomogla. Hvala joj od srca na tome!”

          Zrinka, 37 g.

  • “Prva dva tjedna od dolaska iz bolnice bila sam uvjerena kako nam dojenje odlično ide. Tada je posjetom patronažne sestre uslijedio šok jer beba nije napredovala na težini. Odmah smo uveli dohranu jer sam već skoro ostala bez mlijeka i tako je krenula naša borba. Kad je beba navršila 2 mjeseca, nakon više tjedana kombiniranog dojenja, izdajanja i dodavanja dohrane te upornim ragadama na obje dojke, bila sam na rubu odustajanja od dojenja. Odlučila sam potražiti pomoć u Savjetovalištu za dojenje u Sesvetama, gdje sam upoznala sestru Ljiljanu Mišković i nikad nisam požalila. U prvom posjetu smo isprobale razne položaje dojenja i sestra Ljiljana mi je predložila SNS – sistem za hranjenje kao pomoć u skidanju s dohrane. Za one koji prvi put čuju za taj termin, radi se o bočici u koju ide adaptirano ili izdojeno mlijeko, na nju se spoje cjevčice koje se fiksiraju uz bradavicu, a ideja je da se beba što dulje zadrži na dojci i tako potiče proizvodnju majčinog mlijeka. Nabavila sam SNS isti dan i odmah ga počela koristiti. Moja beba je to odlično prihvatila i u roku od mjesec dana uspjeli smo se potpuno riješiti dohrane i otada se isključivo dojimo. Žao mi je što nisam ranije tražila stručnu pomoć i zato bih htjela budućim majkama poručiti da nisu same i da se imaju kome obratiti ukoliko se suoče s problemima pri dojenju.”
  • Ana, liječnica