01/ 2350 100 01/ 2322 344 pisarnica@dzz-istok.hr Švarcova 20, 1000 Zagreb

Radno vrijeme i kontakti

Grižanska 4, Dubrava I kat
Radno vrijeme: ponedjeljak i petak od 7.30 – 15.30 sati
Tel: 01/2960 456; e-mail: savjetovaliste.dojenje@dzz-istok.hr

Ninska 16, Sesvete
Radno vrijeme: utorak, srijeda i četvrtak od 7.30 – 15.30 sati
Tel: 091 2350 216; e-mail: dojenje.sesvete@dzz-istok.hr

Prema Programu promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. – 2017. godine u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Doma zdravlja Zagreb-Istok od 01. listopada 2015. godine započelo je s radom prvo Savjetovalište za dojenje Grada Zagreba u Domu zdravlja Zagreb-Istok na lokaciji Grižanska 4, a godinu dana kasnije i u Sesvetama, Ninska 16.

Savjetovalište za dojenje osigurava potporu isključivom dojenju, ali i ukupnom trajanju dojenja u zajednici, stvara bolju dostupnost informacija kako trudnicama tako i majkama nakon poroda kroz savjetovanje jedan na jedan, ali i grupno savjetovanje s temama o dojenju.

Savjetovalište je dostupno svim građanima/osiguranicima Grada Zagreba bez uputnica i prethodnih najava svaki radni dan na dvije lokacije istočnog dijela Grada Zagreba.

Radom “Savjetovališta za dojenje“ Grad Zagreb osigurava potporu isključivom dojenju kao i ukupnom trajanju dojenja u zajednici.

Savjetovanje u Savjetovalištu za dojenje pruža patronažna sestra s dugogodišnjim iskustvom u radu s trudnicama i majkama i završenom edukacijom za IBCLC savjetnicu.

Letak o Savjetovalištu za dojenje možete preuzeti ovdje.

Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja 2018.

O Savjetovalištu su rekli…

  • “U današnje vrijeme u kojem se dojenje zagovara zbog višestrukih koristi za dijete, Savjetovalište za dojenje smatram neophodnim i neizmjerno bitnim za ohrabrenje svake rodilje, pogotovo u prvom mjesecu djetetovog života.Za mene su prvi tjedni dojenja nakon izlaska iz bolnice bili kaotični. Mnogo različitih savjeta i uputa o dojenju i podojima, poput onih da podoj treba trajati maksimalno 10 min i da u istom podoju nudim obje dojke, doveli su do toga da sam, uz bolne ragade počela imati sve manje i manje mlijeka, a moja beba je bivala sve gladnija i gladnija. Kako mi je AD bila zadnja opcija, patronažna sestra mi je spomenula Savjetovalište za dojenje i sestru Ljiljanu Mišković. Zahvaljujući njenoj potpori, a primjenjujući princip dojenja u kojem se dijete unutar dva sata vraća na istu dojku, proizvodnja mlijeka se u roku od nekoliko dana prilagodila bebinim potrebama. Nasreću ili nažalost, danas nije nikakav problem doći do informacija. Na internetu postoje grupe  potpore dojenju, forumi su prepuni tema vezanih uz dojenje, RODE imaju svoje savjetnice… Međutim, problem je doći do informacije koja je “tebi” bitna jer su svaka rodilja i njeno dijete svijet za sebe. Upravo je u tome važnost i veličina Savjetovališta u kojem sestra Ljiljana Mišković individualnim i toplim pristupom pokušava pronaći način kojim će pomoći majci i djetetu da što dulje i uspješnije doje. Nama je pomogla. Hvala joj od srca na tome!”

          Zrinka, 37 g.

  • “Prva dva tjedna od dolaska iz bolnice bila sam uvjerena kako nam dojenje odlično ide. Tada je posjetom patronažne sestre uslijedio šok jer beba nije napredovala na težini. Odmah smo uveli dohranu jer sam već skoro ostala bez mlijeka i tako je krenula naša borba. Kad je beba navršila 2 mjeseca, nakon više tjedana kombiniranog dojenja, izdajanja i dodavanja dohrane te upornim ragadama na obje dojke, bila sam na rubu odustajanja od dojenja. Odlučila sam potražiti pomoć u Savjetovalištu za dojenje u Sesvetama, gdje sam upoznala sestru Ljiljanu Mišković i nikad nisam požalila. U prvom posjetu smo isprobale razne položaje dojenja i sestra Ljiljana mi je predložila SNS – sistem za hranjenje kao pomoć u skidanju s dohrane. Za one koji prvi put čuju za taj termin, radi se o bočici u koju ide adaptirano ili izdojeno mlijeko, na nju se spoje cjevčice koje se fiksiraju uz bradavicu, a ideja je da se beba što dulje zadrži na dojci i tako potiče proizvodnju majčinog mlijeka. Nabavila sam SNS isti dan i odmah ga počela koristiti. Moja beba je to odlično prihvatila i u roku od mjesec dana uspjeli smo se potpuno riješiti dohrane i otada se isključivo dojimo. Žao mi je što nisam ranije tražila stručnu pomoć i zato bih htjela budućim majkama poručiti da nisu same i da se imaju kome obratiti ukoliko se suoče s problemima pri dojenju.”
  • Ana, liječnica