01/ 2350 100 01/ 2322 344 pisarnica@dzz-istok.hr E-naručivanje: narucivanje@dzz-istok.hr Švarcova 20, 10000 Zagreb

Kontakt

Adresa: Grižanska 4, Dubrava I kat

Radno vrijeme: ponedjeljak i srijeda od 16:00 do 18:00 sati

Tel: 01/2960 456;

E-pošta: planiranjeobitelji@dzz-istok.hr

Dom zdravlja Zagreb-Istok uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za demografiju i Gradskog ureda za zdravstvo, a sukladno mjerama zdravstvene i demografske politike pokrenuo je „Savjetovalište za planiranje obitelji“.

Planiranje obitelji podrazumijeva spolnu edukaciju, prevenciju i liječenje spolnih bolesti kao i savjetovanje prije začeća i u slučaju neplodnosti te je važan čimbenik za promicanje zaštite reproduktivnog zdravlja. Tijekom planiranja obitelji velika se pažnja posvećuje zdravlju majke. Planiranje obitelji može smanjiti smrtnost majki tako da se značajno smanji broj neželjenih trudnoća i pobačaja koji se izvode na nesiguran način. Također, planiranje obitelji ima veliki utjecaj na zdravstvenu, ekonomsku i društvenu komponentu života.

Savjetovalište za planiranje obitelji osigurava zaštitu zdravlja žena te smanjenje broja rizičnih trudnoća, zaštitu zdravlja djece i majki koja omogućava majkama da imaju dovoljan vremenski period između dvije trudnoće, smanjenje broja pobačaja, prevenciju spolnih bolesti i smanjenje rizika od nastanka niza komplikacija i informiranje parova o suvremenim metodama planiranja obitelji.

Planiranjem obitelji se utječe na zdravlje reproduktivnog sustava i djeluje pozitivno na život i zdravlje žena i muškaraca, a u Savjetovalištu se pružaju potrebne informacije o osnivanju obitelji, omogućuje ravnopravnost spolova po pitanju spolne edukacije, smanjuje smrtnost majki i novorođenčadi, povećava natalitet, smanjuje mortalitet, ističe važnost redovitih ginekoloških pregleda i pruža mladim parovima posebne programe. Između ostalog, cilj Savjetovališta za planiranje obitelji je bolja dostupnost informacija ženama i parovima o planiranju obitelji metodom savjetovanja jedan na jedan.

Savjetovalište za planiranje obitelji smješteno je u objektu Doma zdravlja Zagreb-Istok na lokaciji Zagreb, Grižanska 4, a usluge u Savjetovalištu pruža doktor medicine specijalist ginekologije i opstetricije, zaposlenik Doma zdravlja Zagreb – Istok. Savjetovalište je dostupno svim stanovnicima Grada Zagreba bez uputnice, ponedjeljkom i srijedom od 16:00 do 18:00 sati, a korisnice će moći doći osobno ili savjete dobiti putem telefona i adrese elektronske pošte.